Geef je op voor de E-zine

en ontvang regelmatig onze nieuwsbrief

Aanmelden

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

2 minuten leestijd (400 woorden)

Demonstratie op de Dam wel of niet? We stellen de verkeerde vraag. - column op Joop BNN VARA op 1 juni 2020

Schermafbeelding-2020-06-02-om-00.49.10

Demonstratie op de Dam met veel meer demonstranten dan was voorzien. Mocht dat of had de burgemeester, gemeente, politie die moeten afblazen?

Dat is de verkeerde vraag. De afgelopen twee maanden heeft Nederland zich niet alleen bereidwillig getoond door thuis te blijven, maar bleken bovenal enorm creatief in doorleven- en werken. Het Eurosongfestival verscheen in hokjesgezang op de buis, in zorginstellingen werden knuffelhuisjes in de tuin gezet, banken, overheden, scholen ging en masse en razendsnel online, de 1e kamer werd verbouwd, restaurants werden thuisbezorg services, artsen deden ingwikkelde patiëntconsulten met behulp van beeldbellen, kunstenaars gaven ons prachtige virtuele shows.

De vraag die nu gesteld wordt, is of het doel, het demonstratierecht zo belangrijk is, dat dat het middel, samenkomen met veel mensen op de Dam, heiligt. De beelden uit de Verenigde Staten hebben ons met afschuw vervuld. We zijn geschrokken en vol van medeleven. Dat medeleven willen mensen betuigen en zich uitspreken tegen deze vorm van rauw geweld. Dat is een belangrijk doel, evenals het vrije recht op demonstratie.

Het totale gebrek aan creativiteit en strak crisimanagement begrijp ik echter niet. Er is geen acute paniek zoals in de Verenigde Staten. Er was hier in Nederland alle ruimte en tijd geweest om fantastische demo's te organiseren, die geen gezondheidsrisico's geven en geen levens in gevaar brengen. We hadden, net als op 4 mei, allemaal voor ons huis kunnen gaan staan met grote borden. We hadden het verkeer stil kunnen leggen. Balkongezangen kunnen houden. Onze woede op filmpjes uiten. Online kunnen zingen. Onze muren beschilderen en dat met drones filmen. De burgemeester en organisatie had demonstranten kunnen spreiden over alle parken van Amsterdam. Whats app slingers kunnen vormen.

Stad Amsterdam en de organisatie Kick Out Zwarte Piet hadden de polarisatie die nu nu achteraf is ontstaan kunnen voorkomen. Maar al eerder zagen we dat polarisatie nu juist strategie van KOZP is. De vraag die gesteld moet worden is niet of de gemeente Amsterdam en de burgemeester de goede beslissing heeft genomen. De vraag is niet óf er gedemonstreerd mag worden. Ja dat mag. Maar net als met álle levensterreinen moet dat op een wijze die past binnen een pandemie. Het doel en recht staat helemaal niet ter discussie. De vorm vraagt echter aanpassing. Het resulaat is nu dat ook hier de polarisatie is begonnen, terwijl demonstranten een vreedzaam geluid wilden laten horen. Trapped in een set up die niet nodig was.

0
Had Halsema de betoging moeten beëindigen? ‘Blijkb...
Pinksteren - de heilige geest van organisaties - c...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://academievoororganisatiecultuur.nl/

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Voorjaar 2021, theatercollege Danielle Braun/Esther van Fenema, Waan-Zinnig

  Meer informatie

 • Beter online vergaderen met Deep Democracy en Kampvuurgesprekken

  Data en inschrijven

 • Leergang Antropologische Teambegeleiding - Dé facilitatieleergang met dialoogvormen uit de hele wereld

  Data en inschrijven

 • 10 juli Skipr Netwerkleiderschap, Utrecht

  Meer informatie

 • 7 oktober 2020 Employee experience online

  Meer informatie

 • 5 november 2020 Employer branding summit, Hilversum

  Meer informatie

 • 11 november 2020 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • 23 november Dag van de digitale overheid, Driebergen

  Meer informatie

 • 24 maart 2021 M&O congres, Burgers’Zoo Arnhem

  Meer informatie

 • Training Building Tribes

  Aan de slag met dialoogvormen van over de hele wereld. Boost je facilitatie skills. Een echte vaardigheidstraining. Data en inschrijven

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Werken met de onderstroom van organisaties. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Stap in de spotlights. Data en inschrijven.

 • Training Kampvuurgesprekken

  Besluiten zonder verliezers. Krachtig besluitvormingsmodel voor leiders en facilitators. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang voor leiders en veranderaars. Data en inschrijven.

 • Column DFT

  ondertussen

 • Rituelen als reddingsboei

  Rituelen als reddingsboei

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Veel emotieDe emoties rollen over elkaar heen. Groots en meeslepend over corona maatregelen, over racisme, over de staat van de economie; zich in het klein uitend in meningen over Johan Derksen, Maurice de Hond, Akwasi, Jaap van Dissel.Illusie bubbel...