dancer-1284210_1920-def

Heel aandoenlijk en welgemeend; de celliste in de tuin van verzorgingstehuis die speelt voor bejaarden op hun balkon. Tot je hoort dat zij voorheen bij hetzelfde verzorgingshuis ook optrad. Voor € 200,- per uur. Nu doet ze het gratis. Op mijn vraag waarom ze dat doet, antwoordt ze; omdat iedereen dat doet en zo krijg ik een goed gevoel dat ik meehelp in deze barre tijd.

Prachtig en ik kijk ze ook graag; de dansfilmpjes van het Nationaal Ballet en de dansers van de Opera Parijs. Velen met mij. Een druppeltje serotonine op een online dag. Ik vind het wel genant en voel me voyeuristisch; doorgaans betaalde ik toch een dikke € 50,- voor een kaartje.

Groot eventbureau dat uitblinkt in fantastische events waar Obama sprak a raison van € 995,- per stoel, doet nu gratis online webinars met topsprekers. Duizenden mensen loggen in.

De cultuur sector zucht. Hapt naar adem. Maar is met deze acties hard op weg naar suïcide. Suïcidale neigingen gaan niet zelden gepaard met een ernstig laag zelfbeeld. Er schuilen dikwijls ingewikkelde en misbruikende relationele patronen onder. Daar dragen we nu met ons allen aan bij. Kamerlid van den Berge zegt in de Kamer heel goedbedoeld dat de culturele sector zorgt voor 'troost, inspiratie en afleiding'. Hou eens op met dat getuttel; het is een sector met groot maatschappelijk én economisch belang. De culturele sector is goed voor 4% van het BNP en 4,5 % werkgelegenheid.

Ja, ik ben hardgrondig voorstander voor een noodplan en goede regelingen voor kunstenaars, net als voor andere gedupeerde ondernemers. Maar mag ik dan de komende tijd zien kunstenaars, muzikanten, dansers en sprekers, dat ook jullie gewoon weer gaan ondernemen? Je hebt een HBO of Universitaire studie achter de rug en hebt je kop boven het maaiveld uit weten te steken. Toughen up. Online lessen? Vraag er geld voor. Spelen op het grasveld voor ouderen? Er is wel crisis in verzorgingshuizen, maar die is niet financieel; vraag je normale tarief. Gratis webinars? Verkloot je eigen eventmarkt niet.

Grow up en neem jezelf serieus. Dan doet het Nederlandse volk dat ook. Enne... alle andere Nederlanders. Wil je die gratis accounts even stopzetten please. Het riekt naar misbruik.