leaving-neverland-moeders

Leaving Neverland. De indringende documentaire waarin Wade en James hun verhaal doen. Vertellen hoe ze jarenlang werden misbruikt door Michael Jackson op zijn pretpark Neverland. De reacties op social media en in de pers zijn gemengd en heftig. Van ‘zeer herkenbaar’ door mensen die zelf te maken hebben gehad met seksueel misbruik tot ‘karaktermoord, financieel belang en leugens’ door de fans van Michael Jackson. Waar of niet… we zullen het misschien wel nooit weten. De King of Pop is niet meer.

Het meest unaniem zijn mensen over hun woede en verbazing richting de moeders van de twee jongens. Hoe dan… Waarom laat je je 7 of 10 jarige kind jarenlang regelmatig in het bed van een volwassen man slapen? De moeders worden op social media tot monster gemaakt en als de zondebokken aangewezen.

De oncomfortabele waarheid is dat we allemaal een stukje van de rol van de moeders van Wade en James met ons meedragen. Wel of geen seksueel misbruik: wij allemaal hebben gezien dat Michael Jackson hand in hand liep met jongens. Dat hij een kinderpretpark had gebouwd. Dat kinderen daar wekenlang verbleven. Dat ze met hem meereisde op zijn tournees. Van ieder andere volwassen man hadden we dat op zijn minst merkwaardig gevonden en had dat waarschijnlijk tot politieel onderzoek geleid. Niet bij onze megaster. We hebben een collectieve mythe gecreërd waarin we heel graag wilden geloven dat Michael geen seksuele gevoelens voor de jongens had en überhaupt niet deed aan relaties en seksualiteit. Dat hij zelf een soort kind was, die nooit echt een jeugd had gehad en daarom met kinderen speelde. Vreemd eigenlijk dat we dat geloofden; gezien de expliciete dansmoves en songteksten.

Mensen zijn tribale wezens. We zoeken leiders en helden, die onze tribes samenbinden. Vroeger waren dat stamhoofden. Die zorgden dat we samen sabeltandtijgers konden verslaan en gecoördineerd een mammoet konden vangen. De evolutie heeft de omvang van onze tribes groter gemaakt. We moesten nieuwe leiderschapsmodellen ontwikkelen. Door helden te maken en mythes te vertellen, kunnen we nu inmiddels op grote afstand met elkaar communiceren en vertrouwen hebben in mensen die we niet kennen. Gezamenlijke trots op voetballers, presidenten, popsterren, you tube vloggers leidt tot samenbinding tussen mensen. Als je het volkslied hoort als Nederland een gouden plak op de Olympische Spelen wint gaat er een stofje stromen dat leidt tot kippenvel en prikkende tranen. Het ‘volksliedhormoon’. Serotonine. Helden hebben als doel om serotonine door tribes te laten stromen. Daardoor krijgen we een oeroud gevoel van veiligheid en trots.

In ruil voor die tribale veiligheid, gunnen we als volk onze leiders en helden bepaalde privileges. Franse zonnekoningen mogen meerdere vrouwen hebben. Filmregisseurs hebben lang handen op billen mogen leggen. In veel landen wordt financiële corruptie van politici oogluikend toegestaan. Trump die vrouwen in hun pussy grijpt vinden we niet netjes, maar stiekem ook wel manlijk. En de King of Pop die er rare gewoontes op na houdt is gewoon… te excentriek voor ons om te begrijpen.

Bij iedere gewone sterveling die kleine jongetjes uitnodigde op zijn landgoed met echte aapjes zouden we hebben gezegd: if it walks like a duck, if its sounds like a duck… it’s probably a duck. Maar bij Michael is dat anders…

Wat we ook van de moeders van Wade en James vinden… Wij allemaal waren even verblind door de Zonnekoning als zij. De oncomfortabele waarheid is dat we onze heimelijke tribale genoegens van het vereren van helden voor hebben laten gaan op ons gezonde, verlichte verstand.

Dat is pijnlijk. De vraag of je nu wel of niet nog mag dansen op ‘Bad’ beschouw ik dan ook eigenlijk als vraag of je misschien nog een heel klein snuifje mag nemen van dat verslavende goedje dat tribale serotonine heet. 

Dr. Danielle Braun is antropoloog. Reist de wereld rond op zoek naar wat we van tribes overal op de wereld kunnen leren over onze eigen samenleving. Schrijver van de boeken ‘de Corporate Tribe’ ‘Building Tribes’ en Da’s Gek’. Ze spreekt en schrijft over organisatiecultuur. Begeleidt leiders bij conflict en verandering. Ze is Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Onder de titel #antropoloogdesvaderlands geeft ze duiding aan de dingen die om ons heen gebeuren.

www.avorganisatiecultuur.nl