Geef je op voor de e-zine

#antropoloogdesvaderlands - duiding van wat bezig houdt

header antropoloogdesvaderlands danielle braun

3 minuten leestijd (526 woorden)

Blue Monday en de apenrots

Blue-Monday-en-de-apenrots

Dieren doen aan survival of the fittest. Wij mensen doen aan ranking. De hele dag. Een mens is niet los verkrijgbaar. Leuk of niet; ranking, hiërarchie, plek op de apenrots, zijn belangrijke ordeningsmechanisme om onze menselijke relaties en omgang te regelen.

Als twee Japanners elkaar tegenkomen, maken ze een buiging. Degne met de laagste status buigt dieper dan de ‘high-rank’. In Thailand maken mensen een ‘wai’ als ze elkaar begroeten. Handen tegen elkaar aan en een hoofdknikje. Hoe hoger je je handen houdt, des te meer respect ken je de ander toe. In egalitair, van oudsher calvinistisch Nederland gaan we wat omvloerster om met ranking. ‘Doe maar gewoon’. En toch weten ook wij precies hoe het werkt op de apenrots.

In ons hoofd hebben we allemaal een bingo-kaart. Rankingsbingo. In een groep of bij een eerste ontmoeting ken je jezelf en de ander onbewust rankingspunten toe. Op basis van de optelsom bepaal je of je opkijkt tegen de ander, leuk gelijkwaardig gaat samenwerken, of denkt ‘die kan ik hebben’. Man scoort net een puntje hoger dan vrouw. Hetero net een paar punten meer dan homo. Christen of Atheïst is handiger dan Moslim. ABN Nederlands scoort hoger dan een Limburgs accent. Academisch opgeleid geeft meer punten op je bingo kaart dan MBO. Werkend meer dan werkeloos. En gezond meer dan ziek.

Een psychische aandoening scoort laag. Geeft zelfs minpunten op de rankingsbingokaart. Depressie… 8 punten eraf in het hoofd van je werkgever. De aandacht voor openheid over psychische aandoeningen is dan ook geen gimmik van een paar BNers, maar belangrijk als we een inclusieve samenleving willen zijn. Een depressiegala kan helpen bij het verminderen van je minpunten op de bingokaart. Als Katja Schuurmans vertelt dat ze een angststoornis heeft, scoor je minder verliespunten als je die ook hebt. Laten zien dat mensen met autisme heel goed zijn in het uitlezen van videobanden in rechercheonderzoeken geeft bingokaartpunten aan autisten. Lastig is dat er dan wel weer een nieuw apenrots onderscheid ontstaat tussen hippe psychische aandoeningen en de echt laag scorende: depressie overwinnen scoort nu best hoog, maar over stemmen horen of een manische uitspatting kan je nog maar beter je mond houden op een familiefeestje.

Ben je gedoemd tot een plekje onderop de apenrots als je psychisch ziek bent of bent geweest? Gelukkig niet. Op onze bingokaart is ook een plekje gereserveerd voor ‘psychologisch zelfvertrouwen’. Mensen die openlijk kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt in het leven, die staan voor wie ze zijn, of dat nu homo- zwart- spastisch- of Brabander is, winnen rankingspunten terug. Die kennen we streetfight- en survivalpunten toe. Dus wie op Blue Monday open is over zijn of haar depressie scoort bingopuntkaarten. Dus voor alle breinworstelaars vandaag: Own Your Rank. 

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Reist de wereld rond op zoek naar wat we van tribes overal op de wereld kunnen leren over onze eigen samenleving. Schrijver van de boeken ‘de Corporate Tribe’ ‘Building Tribes’ en Da’s Gek’. Ze spreekt en schrijft over organisatiecultuur. Begeleidt leiders bij conflict en verandering. Ze is Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Onder de titel #antropoloogdesvaderlands geeft ze duiding aan de dingen die om ons heen gebeuren.

0
‘Jezus joelt door de ruimte’. Prachtcolumn van Roo...
Cirkels van relaties – hebben jullie dezelfde verw...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

  • Vanaf 1 april 2019 Collegereeks Nieuw Leiderschap van Management Impact

    Met André Wierdsma, Danielle Braun, Hans van der Loo, Thom Verheggen, Annemieke Roobeek, Raymon Geurts.Meer informatie

  • 9 mei 2019 Het Grote Kwaliteitscongres, Burgers’ Zoo

    Samen sturen op kwaliteit, meer informatie

  • 3 oktober 2019 IIA Masterclass cultuur

    Meer informatie en inschrijven

  • 13 november 2019 Corporate Culture Event, Burgers’ Zoo

    Nadere info volgt

  • 21 november 2019 Masterclass ‘Verandering, totempalen en magie’, HAN Arnhem

    Hele reeks volgen of losse masterclass van Danielle Braun Meer informatie en inschrijven

  • Training Building Tribes

    Lees alles over de nieuwe training Building Tribes

  • Trainingen Deep Democracy

    Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

  • Training Own Your Rank

    Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

  • Training Afrikaanse Kampvuurgesprekken

    Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

  • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

    Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

  • Ondertussen

    ondertussen

In beeld

Building Tribes - reisgids door organisaties. Nieuw boek, lezing, training

Longlist2019 mijnboek buildingtribes def

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Japke-d. Bouma onderzoekt hoe je gelukkig wordt op je werk. Tips via @Japked op Twitter.Schapendrijven, met Lego spelen of samen een kluwen wol afwikkelen om de ‘verbinding’ te symboliseren: je kunt het zo gek niet verzinnen of collega’s doen het met...