Geef je op voor de e-zine

Jitske Kramer

1
2
3
4

Drs. Jitske Kramer (1973) is corporate antropoloog. Spreker. Chief van de Academie voor Organisatiecultuur. Auteur van de boeken De Corporate Tribe, Wow! Wat een verschil, Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid en Normaal is anders. Jitske reist de wereld rond op zoek naar manieren om tribes te bouwen en onderlinge relaties sterk te maken. Maakt organisaties graag inclusief en safe for diversity. Expert op het gebied van diversiteit, internationaal samenwerken en organisatiecultuur. Haar motto: “verschillen maken de mens”. We weten dat iedereen anders is. En wat twee mensen nodig hebben om goed samen te werken is vergelijkbaar met wat twee teams, afdelingen, organisaties nodig hebben om samen te werken. Het is haar ambitie om de dynamiek van verschillen beter te stroomlijnen en benutten, zodat de slagkracht en de resultaten van individuen en groepen verbetert (en de wereld gewoon een beetje mooier wordt). Om vervolgens het nieuwe en gewenste gedrag te verankeren in de dagelijkse route van teams en organisaties.

Jitske Kramer studeert klassieke culturele antropologie en is opgeleid tot dorpsetnograaf. Ze specialiseert zich in het gebruik van theater als educatief medium in de binnenlanden van Oeganda. Terug in Nederland start zij haar carrière als trainer/consultant bij Boertien Training op het gebied van communicatie- en leiderschapsontwikkeling en bekwaamt zij zich in pschyodrama en voice dialogue. Zij traint honderden mensen met allerlei functionele rollen, in allerlei branches. Met een specifieke focus op internationale samenwerking. Zij geeft leiding aan de expertise groep Bridging Cultures die zich richt op interculturele competenties en global leadership. In 1996 begint Jitske voor zichzelf en richt zij de internationale netwerkorganisatie HumanDimensions op, met klanten in binnen- en buitenland.

In haar eerste boek ‘Normaal is Anders!’ beschrijft Jitske haar visie op het leidinggeven aan interculturele teams. Waarin de dynamiek van de verschillen, met misverstanden, verschillende perspectieven en machtsstrijd belangrijke aandachtspunten zijn. Dit verhaal brengt haar van Londen naar Dubai naar Jakarta. Naast het geven van lezingen en masterclasses is ze actief in het begeleiden van internationale teams. En als consultant voor organisatieontwikkeling in fabrieken in India en Duitsland.

Veel klantvragen gaan over het omgaan met, en het overbruggen van verschillen. Tussen mensen (gender, etniciteit), tussen teams (samengevoegd, verschillende functies) en tussen afdelingen (fusies, reorganisaties). Vanuit het werken met en research van deze materie destilleert Jitske 8 principes die een inclusieve, open werkcultuur bevorderen. In een inclusieve cultuur komt ieder mens tot zijn haar recht, worden doelen gehaald en het volledige potentieel van een organisatie benut. Deze principes beschrijft ze in haar boek ‘Wow! Wat een verschil’.

Rond 2009 wordt Jitske gegrepen door de zienswijze en methode van Deep Democracy. Een in post-apartheid Zuid-Afrika ontwikkelde manier van besluitvorming waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Reizen naar Zuid-Afrika volgen om de kunst van deze methode te leren van de founder Myrna Lewis. Het boek ‘Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid' wordt geschreven, inmiddels een bestseller. Jitske start in 2012 met het geven van de trainingen Deep Democracy die met veel succes worden ontvangen.

In 2013 wordt Jitske door vakgenoten en klanten uitgeroepen tot trainer van het jaar. Uit het jury-rapport: "Jitske voegt als antropoloog elementen toe die in de wereld van trainers nog onbekend zijn. Met name haar werk op het gebied van Deep Democracy biedt trainers een extra palet aan interventie mogelijkheden die tot nu toe nog onbekend waren. Jitske heeft een internationaal netwerk. Ze weet op onnavolgbare manier culturen met elkaar te verbinden en gaat daarbij over de grenzen van wat de gemiddelde trainer te bieden heeft: cabaret, zang, optimale interactie van haar publiek met elkaar, interculturele saamhorigheid, om er maar een paar te noemen. Wat inhoudelijk sterk bijdraagt aan de grondhouding van trainers is haar thema ‘inclusie’. De minderheid krijgt in haar werk een stem en dat is voor alle disciplines in het trainersvak van cruciaal belang."

Nu is Jitske mede-oprichter en chief van de Academie voor Organisatiecultuur. Samen met Danielle Braun schreef zij de bestseller De Corporate Tribe, bekroond met de titel Managementboek van het jaar. In de rol van spreker, auteur, trainer en facilitator helpt ze bedrijven, leiders en teams het beste uit zichzelf te halen. Ze leidt mensen op in Deep Democracy, faciliteert grote en kleine groepen in het voeren van oprechte gesprekken en geniet van het doen van impactvolle interventies tijdens veranderprocessen. Disruptive en ontregelend waar nodig. Of juist verbindend en gericht op samen. Jitske combineert praktische tools en heldere theoretische kaders om samen met opdrachtgevers de gewenste verandering te creëren. Ze werkt in het Nederlands en Engels. Samen vechten voor het meest hoogst haalbare, dat is haar passie.

pdfPrachtig interview met Jitske Kramer, verschenen in M&C Quarterly 3.


“Jitske Kramer is verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Ze prikkelt je om stevig te nadenken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuw inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”

Radio interview met Jitske over de 'Uselessness of Common Sense' (english)

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de onderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • 7 Maart 2017 - Customer Excellence Event

  Customer Excellence Event 2017 van N3WStrategy op 7 maart 2017. Sprekers Danielle Braun en Kees Klomp. Meer informatie en inschrijven.

 • 11 April 2017 - IPMA Projectmanagementparade

  De Projectmanagement Parade is het grootste congres voor de PM community in Nederland. Jitske Kramer verzorgt de openingskeynote. Voor meer informatie en inschrijven: projectmanagementparade

 • 13 April 2017 - Masterclass in reeks Veranderkunde

  Reeks Masterclasses Veranderkunde - Nieuwe geluiden start in februari 2017 met o.a. Martijn Aslander, Jaap van 't Hek, Wouter Hart en op donderdag 13 april Danielle Braun. Meer informatie en inschrijven.

 • 18 April 2017: Rhythm of life!

  'Rhythm of Life' is meer dan een seminar; het is een experience. Jitske Kramer en Typhoon nemen je mee in de wereld van leiderschap, groei, diversiteit, tribes & macht. Meer informatie en inschrijven.

 • 7-13 Mei 2017: Deep Democracy Griekenland

  Voor de vierde keer organiseren we een intensieve Deep Democracy week in Griekenland (level 2 en 3). Met Jitske Kramer en Frank Weijers. Meer informatie en inschrijven.

 • 6-8 Juni 2017 World Wide Deep Democracy Experience

  World Wide Deep Democracy Experience van 6 t/m 8 juni 2017. Meer informatie en inschrijven

 • 16 Juni 2017: IIA Jubileum Congres

  Congres georganiseerd door instituut van Internal Auditors. Jitske Kramer is een van de keynote speakers. Meer informatie en inschrijven  

 • 20 Juni 2017: Summerboost!

  F...ck the work-life balance. There is only life. Op het werk denk je aan vakantie en op vakantie denk je aan werk. Danielle Braun en Jitske Kramer laten je met de verwonderde blik van een reiziger kijken naar je eigen organisatie. Fun, serieus, toepasbaar, buiten, prachtig teambuildinguitje voor jou en je team. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog

Danielle reisde met kerst naar Nepal. Voornamelijk om met haar gezin te genieten van een trekking in de bergen van het Annapurna massief en te slenteren door de straten van Pokhara en Kathmandu. Maar als antropoloog sta je natuurlijk nooit uit, dus e...