Geef je op voor de e-zine

Working International - blended learning

ngapuhi elder kingi taurua hongi john key newspix brett phibbs

De sleutel om succesvol met cultuurverschillen en tegenstellingen om te gaan ligt niet zozeer in de verschillen, maar in de dynamiek die ontstaat door de verschillen. Interculturele teams stoeien vaak met misverstanden en een diversiteit aan meningen over bijvoorbeeld ‘effectieve samenwerking’, ‘passend leiderschap’, ‘onderlinge hiërarchische relaties’, ‘respectvolle communicatie’, ‘efficiënte planning’, ‘eerst relatie bouwen en dan doelgericht aan de slag of andersom’... en wie bepaalt nu wat het beste is? Hoe voorkom je onnodig gedoe? Of anders gezegd: hoe haal je het beste uit internationaal werken?

In dit intensieve en mooie trainingsprogramma leer je daadwerkelijk te begrijpen wat er nodig is om goed internationaal te werken. We zullen met een antropologische invalshoek kijken naar culturele verschillen, het aangaan en onderhouden van relaties en de impact van macht op de samenwerking en besluitvorming. Door (nog) krachtiger om te gaan met interculturele dilemma’s haal je (nog) meer rendement uit jouw internationale contacten.

Doelgroep

Iedereen die internationaal werkt; leiders, teamleden, professionals, etc.

Taal

Nederlands of Engels.

Trainer

Jitske Kramer

Inhoud

Werken in een internationale context teams kent vele aspecten; er is uitgebreide kennis en kunde beschikbaar over culturele verschillen en interculturele competenties. In deze training vormen de volgende drie thema’s de inhoudelijke kapstok:

 • CULTUUR: cultuurvorming, omgaan met dilemma’s & interculturele verschillen
 • RELATIES: cirkels van relaties, vertrouwen, reciprociteit, inclusie & begrenzen
 • MACHT: ranking, symbolen, hiërarchische verschillen, besluitvorming, sabotage, wij / zij

Vanuit deze thema’s kijken we naar:

 • reflectie op persoonlijk intercultureel denken/ handelen
 • aandachtspunten en vaardigheden aansturen multicultureel team
 • voeren van ‘moedige’ gesprekken
 • toepassen van het geleerde in een praktijkcasus

Vorm

We bieden een mix van leeractiviteiten aan:

 • drie online seminars, met kennisoverdracht en collegiale uitwisseling
 • individuele verdiepingsmogelijkheden die je zo intensief kunt maken als je zelf wilt: boekentips, filmpjes, online database over culturele verschillen (CultureActive van Richard Lewis), optionele deelname aan supportive challenge groep van collega’s.
 • twee individuele coaching gesprekken via skype of facetime, aan de hand van een self-assessment over interculturele competenties (The International Profiler). (Het programma kan eventueel ook uitgevoerd worden zonder deze individuele leerlijn).

Resultaat

Na afloop van dit programma heb je:

 • praktische handvatten om in een internationale context te werken (klanten, internationaal team, global leadership);
 • meer zicht op eigen blinde vlekken en sterke- en ontwikkelpunten;
 • ervaringen uitgewisseld met anderen;
 • je kennis en vaardigheden vergroot. Een persoonlijk actieplan opgesteld, persoonlijke acties in praktijk gebracht en hiermee geëxperimenteerd

Alleen in-company

Wij bieden dit programma alleen in-company aan. Neem contact met ons op voor de kosten en mogelijkheden.

leadership laprofedeticopinion laprofedeticpunctuality laprofedetic

Het programma in meer detail

Online leeromgeving: individueel leren

In deze module zitten de volgende elementen:

 • 15 filmpjes van maximaal 10 minuten, waarin Jitske Kramer mini-colleges geeft over de onderwerpen die in de masterclass / coaching-sessies aan de orde komen. Deelnemers bekijken dit materiaal telkens voor een nieuwe masterclass. Bij elke film volgen reflectie en/of doe opdrachten. Geschikt voor individueel leren en als input voor de masterclasses. Daarnaast zijn de filmpjes nog voor 6 maanden beschikbaar voor de deelnemers.
 • Linkjes naar de assessments die ter voorbereiding op de individuele coachings dienen
 • Een aantal TED-talks / youtube films die passen bij de thema’s uit de masterclasses. Verdiepingsmateriaal.
 • PDF’s van de slides voor bij de masterclasses

Skype-coaching: Individuele verdieping

Het trainingsprogramma start met een intake gesprek, waarbij trainer en deelnemer elkaar leren kennen, vragen over het programma kunnen worden gesteld en deelnemers de gelegenheid hebben hun persoonlijke context en leervragen te vertellen. Na de eerste masterclass krijgt elke deelnemer een individueel skype-coachingsgesprek, waarin dieper wordt ingegaan op de persoonlijke leervraag en specifieke casuïstiek.

 1. Tijdens het intake gesprek vindt de kennismaking plaats en kunnen deelnemers hun persoonlijke leervraag en casus aan de begeleider voorleggen. Het CultureActive-assessment wordt uitgelegd, zodat mensen deze on-line database leren kennen.
 2. Het tweede gesprek is een coachingsgesprek en vindt plaats na de eerste of tweede masterclass en heeft de individuele leervraag en interculturele competenties als focus. We gebruiken The International Profiler als gesprekstool.

Masterclasses on-line: Leren van en met elkaar

Tijdens de drie masterclasses zullen we aan de hand van drie aandachtsgebieden (cultuur, relaties en macht) leren over interculturele samenwerking en het leidinggeven aan interculturele teams. Een belangrijk deel van de kennisoverdracht met betrekking tot deze thema’s vindt plaats in de 15 filmpjes die de deelnemers ter voorbereiding op de sessie gevraagd worden te bekijken. Dit geeft ons tijdens de masterclass ruimte voor verdieping en uitwisseling.

Elke masterclass is opgebouwd volgens een vast stramien. Elke sessie start met een check-in en een check-out. Tijdens de masterclass zullen mini-colleges zich afwisselen met groepsdiscussies en break-out sessies. De mini-colleges bouwen voort op en leggen de verbindende lijn tussen de 15 filmpjes. Bij elke masterclass zit een werkboek (PDF) wat maakt dat mensen de sessie goed kunnen volgen. Wanneer we de masterclasses online houden, is de tijdsduur een uur. Face-to-face duren deze 4 uur.

iStock 000012621223 Full

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de omderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • 3 & 4 Nov 2016: Masterclasses Leiderschap Onzekere Tijden

  Hoe draait u de pijl om binnen uw organisatie zodat de bedoeling centraal komt te staan? En regels en procedures weer dienend worden aan de bedoeling? Met: Wouter Hart, Merlijn Ballieux, Danielle Braun, Ruud Klarenbeek, Hans Becker. Meer informatie en inschrijven

 • 8 Nov 2016: Veranderkracht

  Hoe zet je veranderinterventies in gang die vervolgens echt gaan leven binnen organisaties? Hoe doorbreek je bestaande patronen en ontketen je vernieuwing? Hoe creeer je samen verandering? Managementboek.nl event met Arend Ardon, Jitske Kramer, Mike Hoogveld, Marck Oostra, Hans van der Loo. Op 8 November 2016. Meer informatie en inschrijven.

 • 17 Nov 2016: Jaarcongres procesmanagement

  Digitale Transformatie. Danielle Braun is een van de sprekers. Meer informatie en inschrijven.

 • 25 November: Vier het verschil

  Een bonte verzameling professionals, organisaties en boeken zorgt voor een dag vol inzicht en concrete inspiratie waarbij u uw eigen kleur verdiept, uw palet vergroot en leert over de meerwaarde van ‘de ander’. Met oa Leon de Caluwe, Fidan Ekiz, Oscar David, Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven

 • 1 Dec 2016: Jaarcongres Verandermanagement

  Alweer de zesde editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Een dag vol met nieuwe inzichten, aansprekende verandertrajecten, trends en ontwikkelingen. Met medewerking van Jeroen Busscher, Ben Tiggelaar, Jitske Kramer, Hans van der Loo, Manon Ruijters, Rob Wijnberg en Eric de Blok. Meer informatie en inschrijven.

 • 9 Dec 2016: Event Corporate Culture

  In samenwerking met Managementboek en Vakmedianet organiseren we een prachtcongres in het kader van Corporate Culture. We gaan de jungle in... lokatie dierenpark Rhenen. Line up waar de inhoud, de vernieuwingsvibe én de diversiteit vanaf spat. Reis door je eigen organisatie met: Danielle Braun, Jitske Kramer, Joris Luyendijk, Martijn Aslander, Martin Sitalsing, Naema Tahir. Meer informatie en inschrijven. Download white paper Building...

 • 20 December: Collegereeks focus

  Deze collegereeks van Focus biedt de mogelijkheid kennis te maken met de visies van 11 toonaangevende veranderexperts die wetenschap combineren met praktijk, o.a. Henry Mintzberg, Andre Wierdsma, Mathieu Weggeman, Wouter Hart, Ben Tiggelaar, Jaap Boonstra en Danielle Braun. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog

Waterbuffels, Vegas lessen voor de liefde en het 20 punten plan van CastroHet beste beleid wordt niet gemaakt aan de hand van een nota van 40 kantjes verhullend taalgebruik en compromissen tussen werkgevers en vakbonden. Echt niet. Die tijd is nu ech...