Geef je op voor de e-zine

Welke Zwarte-Piet discussie krijg jij toegespeeld?

Welke Zwarte-Piet discussie krijg jij toegespeeld?

De pepernoten liggen in de schappen. Tot een paar jaar geleden reden tot lichte opwinding, blijdschap en hooguit enige ouder-stress. Tegenwoordig ook startschot voor de heftige en emotionele discussie over hoe we Het Feest dit jaar gaan vieren en vooral of we dat met, zonder, of met een gekleurde Piet doen. Je hoeft zijn naam maar te noemen en mensen schieten in een fel debat en zuchten dat ze er he-le-maal klaar mee zijn. Is Zwarte Piet nu wel of niet een uiting van racisme (conclusie van de VN)? Of is hij gewoon zwart vanwege zijn geklim en geklauter door schoorstenen? En mag en kan je zo’n lange diepgewortelde traditie überhaupt zomaar veranderen? En als dat dan zo is, wie mag dat dan doen? Volgens Rutte is Zwarte Piet geen zaak van de politiek. Maar van wie of wat dan wel?

Ondertussen worden de etalages ingericht met regenboog-, glitter- en blanco pieten (om zelf in te kleuren) en met gewone Zwarte Pieten (‘ik neem het niet zo zwart-wit’, aldus een winkelier). Winkeliers komen er individueel niet meer uit, dus heeft de branchevereniging voor de detailhandel aan de redactie van het Jeugdjournaal gevraagd om het Zwarte Pieten verhaal van dit jaar uit de doeken te doen... het morele kompas van Nederland zal dus verwoord moeten worden door Dieuwertje Blok... toen wij dit op radio 1 hoorden waren we pas echt geïrriteerd. Kan nou helemaal niemand die discussie in goede banen leiden? We hebben een leider nodig...!

Iedereen speelt elkaar de Zwarte-Pieten-discussie toe. Het College van de Rechten van de Mens wil de discussie stimuleren en pleit voor meer ingrijpen vanuit Den Haag. Den Haag wil de discussie stimuleren, maar doet verder geen uitspraken over ‘hoe het ventje eruit moet zien’. En terwijl minister Asscher een rondetafeloverleg heeft ingepland, blijft de hele kwestie maar in de lucht hangen en weten leerkrachten nog steeds niet welke liedjes straks in te studeren met de klas. We worden er moe en iebelig van....

Herkenbaar? Wat we bij de Zwarte Pieten discussie missen is iets wat we ook veel in organisaties tegenkomen. Er is onvrede over een proces, een manier van doen, een gewoonte... en iedereen praat erover, maar niemand doet echt iets. Ondertussen blijft het weken, maanden, jaren bij het oude. Bovendien is dat wat ter discussie staat vaak een uiting van iets anders, zoals Zwarte Piet symbool staat voor een dieper gesprek over racisme en discriminatie. Om heilige huisjes aan te raken, te veranderen en misschien wel omver te helpen hebben we leiders nodig. Mensen die andere mensen de zekerheid geven dat we met een onomkeerbaar veranderproces te maken hebben, die hierover goede toespraken houden en die de dialoog met de organisatie, met het volk, aandurven gaan. En die vervolgens diep democratische beslissingen durven te nemen op basis van alle invalshoeken.

De Zwarte-Pieten-discussie mist volgens ons een zingever, een sjamaan, een minister-president. We missen kunstenaars, religieus leiders en hoogleraren die deze diepliggende discussie vormgeven en tijd maken voor moedige gesprekken. En we missen een rijdende rechter. Iemand die durft te zeggen “ik weet ook niet hoe dit moet of wat er uit gaat komen, maar ik weet wel dat we de dialoog moeten gaan voeren en ik neem daarin het voortouw”. Wij zijn toe aan leiders die niet afwachten wat de redactie van het jeugdjournaal heeft bedacht, maar leiders die opstaan die niet bang zijn voor vuurwerk in gesprekken. Die niet elk conflict weg Appreciate Inquieren. Die kampvuren aansteken en beschikken over methodes, tools en lef om ‘liminaal leider’ te zijn. En die vervolgens besluiten durven nemen nadat ze ‘het volk hebben geraadpleegd’. Die snappen dat Zwarte Piet om meer dan een kinderfeest gaat. Dat het gaat over geschiedenis, diversiteit, culturele identiteit en toekomst. Verandering vindt plaats in de dialoog... wij vragen ons af, welke leider opstaat om deze te voeren en te leiden... Den Haag?

In onze begeleiding van besluitvorming en dialoog in organisaties zien we leiders hier ook mee worstelen. En het oplossen. Keer op keer merken we dat leiders genoeg hebben van polderen en aanmodderen. Dat ze graag dialoog voeren en besluiten nemen, als ze maar handreikingen krijgen hoe dat te doen. Want ons poldermodel is historisch verklaarbaar en prachtig. Maar bij echte verandering, zoals die van de framing van Zwarte Piet, hebben we leiders nodig die gesprekken kunnen voeren en besluiten durven nemen. Of die weten hoe je samen met een groep tot diep democratische oplossingen kunt komen. Anders kijken, meer zien, beter veranderen, wijzer besluiten.

‘Voor elke toestand, hoe moeilijk ook, is er een uitweg. Het komt er alleen op aan een besluit te nemen.’ Tolstoj, russisch schrijver, filosoof en politiek denker 1828-1910

Waardeer dit blogbericht:
0
What’s in a name?
Stille leiders – krachtige dialogen – wijze beslui...

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de onderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • Training Deep Democracy Level 4

  Echt gegrepen door Deep Democracy en verder op dit pad? De Level 4 training focust op een dieper begrip van jezelf en dan speciaal in relatie tot conflict, projectie en roltheorie. Trainer: Frank Weijers. Inschrijven kan hier.

 • 28-29 Oktober 2017: Why the world needs anthropologists

  Powering the planet! Een antroplogie congres in Durham (UK). En wij zijn er ook! Walter Faaij geeft een workshop over hoe je duurzaamheid in het DNA van je organisatie kunt veranderen. Meer informatie en inschrijven

 • 7 november 2017: Rhythm of Life, Jitske Kramer en Typhoon

  Na het grote succes van het eerste seminar in april, gaan Jitske en Typhoon nogmaals samen de planken op. Meld je snel aan voor dit bruisende event! Meer informatie en inschrijven.

 • 14 November 2017: Noloc Loopbaancongres

  Verschillende sprekers zullen je inspireren rondom het centrale thema ‘Verbinding!’ Jitske Kramer is een van de keynote sprekers. Meer informatie en inschrijven.

 • 28 November 2017 college Verandermanagement voor Focus Conferences

  Danielle Braun geeft op 28 november een college in de collegereeks Verandermanagement voor Focus Conferences, meer informatie over dit college vindt u hier.

 • 1 December 2017: Jaarcongres Verandermanagement

  Alweer de zevende editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Met in ieder geval Ben Tiggelaar, Hans Vermaak en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 1 December 2017: Mediationcongres 2017

  Danielle Braun is één van de sprekers op het Mediationcongres 2017, meer informatie over dit congres vindt u hier.

 • 12 December 2017: Event Corporate Culture

  Omdat vorig jaar zo'n geweldig succes was, doen we het dit jaar weer! Een inspirerende reis door de Corporate Tribe. Met in ieder geval Danielle Braun en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 6-12 Mei 2018: Deep Democracy Griekenland

  Voor de vijfde keer organiseren we een intensieve Deep Democracy week in Griekenland (level 2 en 3). Met Jitske Kramer en Frank Weijers. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog