Geef je op voor de e-zine

Tribal connections: no bullshit

Tribal connections: no bullshit

Ken je haar nog, @AlabedBana. De Anne Frank van Aleppo. Het zevenjarige meisje dat via haar eigen twitteraccount verslag deed van haar leven tussen de bommen. Haar verhalen en beelden raakten ons diep. Vanaf onze iPhone keken we over haar schouder machteloos live mee met de verschrikkingen op een paar uur vliegen afstand. We maakten connectie; over de muren van onze eigen tribe heen. En toen kwam het nieuws dat haar account nep zou zijn, propaganda. Zou het... Twijfel, boos dat we er waren ingestonken, en wat was er nog meer allemaal nep, fake, vals? Joris Luyendijk had ons met zijn boek ‘Je hebt het niet van mij’ over de Haagse journalistiek, al helder duidelijk gemaakt dat objectieve berichtgeving in de Nederlandse media meer dan te wensen over laat. En nu ging het niet eens meer over de mate van objectiviteit, maar over de mate van waarheid.

En deze trend zette zich voort... in rap tempo... we kennen sinds het begin van dit jaar nu ook ‘fake news’ en ‘alternative facts’... Stellingen worden steeds vaker geponeerd zonder nuance. Feiten, meningen en emoties lopen door elkaar heen. De media wordt beschuldigd van slechte en verkeerde berichtgeving en daarmee uit het witte huis geweerd. En Trump op zijn beurt poneert talloze stellingen die onwaar blijken. Dichter bij huis worden in onze verkiezingsstrijd twijfel en angst gemaskeerd door grote woorden en stevige oordelen. En is er discussie, ongeloof, boosheid en verwarring over of Wilders zich vergiste of de waarheid bewust verdraaide toen hij zei dat Pim Fortuyn werd vermoord door een moslim extremist. En met de komst van nieuwe technologie blijkt dat we ons ook klaar moeten maken voor de volgende stap in 'fake news': via video en audio manipulatie kunnen we iemand binnenkort iets laten zeggen wat zij nooit gezegd hebben (dwdd, uitzending 1 maart). Het wordt er niet makkelijker op te bepalen wie te geloven, welk verhaal te volgen, wat waar is en wat niet...

Bana abaBana alba twitter

Eind december bleek het twitteraccount geverifieerd, Bana bestaat echt. Het meisje heeft Aleluchaaktheid bleef. Om haar, maar ook om de absolute noodzaak voor echte en oprechte informatie. Zonder dat kunnen mensen zich niet met elkaar verbinden, ontstaan er gaten in ons vertrouwen en bouwen we muren tussen groepen. Om connecties in- en tussen tribes te bouwen is het nodig dat je ‘blind’ op elkaar en op informatie kunt vertrouwen.

Dat geldt zeker ook voor organisaties. Een Nieuwjaars speech waarin met mooie woorden de werkelijkheid wordt toegedekt wekt wantrouwen. Halve waarheden, geruchten, vage persberichten... het draagt niet bij aan stevige gezonde tribal connections. Vanuit de antropologie weten we dat mensen verhalende wezens zijn. Wij zijn uniek ten opzichte van andere dieren, omdat wij verhalen kunnen maken. Collectief gedeelde verhalen geven richting en zekerheid. Zo geloven we allemaal in het verhaal dat geld als ruilmiddel kan dienen voor allerlei goederen en diensten. Ook geloven we massaal in de afspraak hoeveel welk briefje en muntje precies waard is. Dit is een bedacht verhaal dat hele tribes wereldwijd, op z’n minst economisch, bindt. Om ja te zeggen tegen een verhaal, hebben we heldere informatie nodig en moeten we degene die de informatie geeft kunnen vertrouwen, zodat we zijn of haar verhaal op waarde kunnen schatten. Op straat, in je eigen relatie, in de politiek en in je directieteam of afdeling.

Elke dag maak je een aaneenschakeling van keuzes; wat vertel je wel, wat niet, stel je vragen of juist niet. Schrijf je verder aan hetzelfde verhaal (ik hou van mijn werk), herschrijf je verhalen (van klachtbehandeling naar klachtoplossing) en start je nieuwe verhalen (de start-up van nieuw project). Om dit goed te doen hebben we no-bullshit-meetings nodig. Met aandacht voor elkaars zorgen en dromen. Blind kunnen vertrouwen. Zonder valse geruchten en halve waarheden. We hebben connecties nodig met mensen binnen onze groep (team, afdeling, organisatie, branche, regio) en daarbuiten. Want elk vraagstuk heeft vele actoren. En daarmee hebben we dagelijks te dealen met een van de kernvragen van ons antropologische zijn: wie hoort er bij de familie, en wie niet? En, erg belangrijk, hoe behandelen de ‘wie niet’, als vrienden, kennissen, potentiele familieleden of als vijanden, gevaarlijke buitenstaanders? Tribal connections betekent in, op en over grenzen heen oprechte gesprekken kunnen voeren over de vragen en problemen die ons binden.

Dat vraagt er om om om voorbij de bullshit te gaan. Zelf oprecht te zijn en de voor jou belangrijke issues met anderen te bespreken. Thuis, in politiek en op het werk. Met collega’s en klanten. Met vriend en vijand. Niet in monoloog, maar in dialoog. Niet boycotten, maar luisteren. Met aandacht voor detail, feiten en nuances. We leven nu eenmaal in een grote, gigantische, fantastische, kleurrijke wereld. Wij geloven in het verhaal dat we alleen via de weg van inclusie, praten, empathie en helderheid samen verder komen. Met Power & Love samenwerken aan krachtige organisaties en samenlevingen. Enjoy.

Dus, maak wijze beslissingen, elke dag, en zeker op 15 maart.

‘Love all, trust a few, do wrong to none.’
William Shakespeare

Waardeer dit blogbericht:
1
Outside the Box - Inside your Mind
Creating Connections - Creating Movements

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de onderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • Training Deep Democracy Level 4

  Echt gegrepen door Deep Democracy en verder op dit pad? De Level 4 training focust op een dieper begrip van jezelf en dan speciaal in relatie tot conflict, projectie en roltheorie. Trainer: Frank Weijers. Inschrijven kan hier.

 • 28-29 Oktober 2017: Why the world needs anthropologists

  Powering the planet! Een antroplogie congres in Durham (UK). En wij zijn er ook! Walter Faaij geeft een workshop over hoe je duurzaamheid in het DNA van je organisatie kunt veranderen. Meer informatie en inschrijven

 • 7 november 2017: Rhythm of Life, Jitske Kramer en Typhoon

  Na het grote succes van het eerste seminar in april, gaan Jitske en Typhoon nogmaals samen de planken op. Meld je snel aan voor dit bruisende event! Meer informatie en inschrijven.

 • 14 November 2017: Noloc Loopbaancongres

  Verschillende sprekers zullen je inspireren rondom het centrale thema ‘Verbinding!’ Jitske Kramer is een van de keynote sprekers. Meer informatie en inschrijven.

 • 28 November 2017 college Verandermanagement voor Focus Conferences

  Danielle Braun geeft op 28 november een college in de collegereeks Verandermanagement voor Focus Conferences, meer informatie over dit college vindt u hier.

 • 1 December 2017: Jaarcongres Verandermanagement

  Alweer de zevende editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Met in ieder geval Ben Tiggelaar, Hans Vermaak en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 1 December 2017: Mediationcongres 2017

  Danielle Braun is één van de sprekers op het Mediationcongres 2017, meer informatie over dit congres vindt u hier.

 • 12 December 2017: Event Corporate Culture

  Omdat vorig jaar zo'n geweldig succes was, doen we het dit jaar weer! Een inspirerende reis door de Corporate Tribe. Met in ieder geval Danielle Braun en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 6-12 Mei 2018: Deep Democracy Griekenland

  Voor de vijfde keer organiseren we een intensieve Deep Democracy week in Griekenland (level 2 en 3). Met Jitske Kramer en Frank Weijers. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog