Geef je op voor de e-zine

Speldenprikken en wespensteken – de schoonheid van het kleine

Speldenprikken en wespensteken – de schoonheid van het kleine

In Oktober 2015 vloog Jitske naar de Egyptische Sinai woestijn. Op zoek naar Bedoeine verhalen over leiderschap en besluitvorming. En over hoe mensen daar met alle conflicten in hun omgeving omgaan. Maar elke poging om haar gezochte verhaal te vinden mislukte... Het was duidelijk niet het verhaal dat verteld wilde worden...

sinai 300x200“De woestijn van de Sinai. Rotsen en zandvlakten in allerlei kleuren geel en rood. De lucht trilde van de warmte. Af en toe de schreeuw van een raaf. Op een hoogvlakte midden tussen de bergen sloegen we kamp op. Twee kamelen, twee Bedoeine mannen, een Nederlandse reisgids en ik. Een van de mannen was de zoon van een lokale sjeik. Ik had gehoord dat zijn vader zo goed was in bemiddeling, dat ook andere stammen bij hem te raden gingen. Dat kon tot mooie gesprekken en inzichten bij het kampvuur leiden, had ik zo gedacht. Maar het liep anders. Ik leerde door een klein voorval vooral veel over kwetsbaarheid, wilskracht, de grootsheid van iets kleins, eenzaamheid, verbondenheid en het samenspel tussen mens en natuur. Dit was het verhaal dat verteld wilde worden...”.

Tijdens het middagdutje schrok ik gillend wakker; een dabour, een woestijnwesp, had de aanval ingezet op mijn kleine teen. Nog nooit zoveel pijn gehad. Acuut kwam iedereen in actie: terwijl de een de steek dichtschroeide met een vlammend houtje en mijn voet inwikkelde met citroensap, rende de ander de woestijn in op zoek naar semwa. Een geneeskrachtig kruid waar ik de thee van moest drinken en mijn voet in moest baden. Ondanks alle inspanningen bleef de vlammende pijn. En de verhalen bij het kampvuur gingen niet meer over leiderschap en besluiten, maar over geneeskrachtige kruiden en hoe de natuur alles in zich had om voor problemen te zorgen, maar ook alles om dezelfde problemen weer op te lossen.

De zwelling bleef de eerste dag uit, maar de volgende dag werd mijn voet dikker. Het was nodig om terug te gaan. Langer blijven was geen optie; het water raakte op. De terugreis betekende allereerst ruim een uur te voet over een rotsachtige en moeilijk begaanbaar bergpad. Met moeite kreeg ik mijn schoen aan. Diep ademhalen en doorlopen. De grootsheid van de natuur, de opkomende hitte, het geluid van vliegen. Op het ritme van de rammelende pannen in de bepakking van de kamelen, die net als wij voorzichtig het zigzaggende pad namen, strompelde ik verder. Als er geen andere weg is, moet je door. Eenmaal in de andere vallei was mijn voet tot enorme proporties opgezwollen. Wat verlangde ik naar een ijskompres en een hangmat. Eerst nog een paar uur op de kameel. Met steeds meer ontzag keek ik naar de omringende bergen en rotspartijen. Niks geen verhalen over sjeiks, maar gedachten over de impact van een kleine actie van een betrekkelijk klein beestje.

Onderweg wezen de Bedoeinen mij op alle boompjes en soms minuscule plantjes. En vertelden mij hun namen en waarvoor je ze kon gebruiken. Ik heb het niet onthouden. Omdat ik geen kapstok heb om deze verhalen aan op te hangen, geen oren heb om ze te verstaan. Het deed me beseffen hoeveel prachtige verhalen, wijsheden en inzichten we in ons leven en in organisaties laten vervliegen in de wind omdat we ze niet kunnen horen, of omdat we naar iets anders op zoek zijn.

Terug uit de woestijn nestelde ik me in mijn hangmat van mijn eenvoudige rietenhutje aan het strand. Mijn voet is rood en pijnlijk gezwollen. Ik voel me kwetsbaar en alleen. En tegelijkertijd diep verbonden met het land en de mensen. Van alle kanten krijg ik hulp. IJsblokjes voor op mijn voet, internet om kennis te checken over insectenbeten en allergieën en iemand rijdt 20 kilometer naar de apotheek voor een goede zalf. Hoe een kleine actie een hele zoektocht naar zingeving en verbondenheid tussen mensen en netwerken teweeg kan brengen. Bijzonder.

Ik nam afscheid van de Sinai. Voor het verhaal over sjeiks en leiderschap en besluitvorming moet ik nog een keer terugkomen. Ik koester de inzichten die ik heb gekregen door de krachtige interventie van die ene Dabour. De saamhorigheid die ik heb gevoeld met vreemden. En het diepere besef dat het verhaal waar je naar op zoek bent niet altijd het verhaal is dat gevonden wil worden. Verhalen laten zich niet vinden, maar dienen zich aan. Als je maar luistert...

Het komende jaar nemen wij ons voor om in organisaties nog grondiger te luisteren en bovendien te zoeken naar die ene, soms zeer pijnlijke, interventie die alles in beweging kan zetten. Speldenprikken uitdelen. De schoonheid van zeer gedetailleerde interventies waarderen. Als door een wesp gestoken... soukran."

dalai lama mosquito 300x248

Waardeer dit blogbericht:
1
Do you trust me? Tribale Governance en zo…
Speldenprikken uitdelen

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Deep Democracy

  Krachtige besluitvormingsmethode, werken met de onderstroom. Meer info en inschrijven: www.deepdemocracy.nl

 • Training Deep Democracy Level 4

  Echt gegrepen door Deep Democracy en verder op dit pad? De Level 4 training focust op een dieper begrip van jezelf en dan speciaal in relatie tot conflict, projectie en roltheorie. Trainer: Frank Weijers. Inschrijven kan hier.

 • 28-29 Oktober 2017: Why the world needs anthropologists

  Powering the planet! Een antroplogie congres in Durham (UK). En wij zijn er ook! Walter Faaij geeft een workshop over hoe je duurzaamheid in het DNA van je organisatie kunt veranderen. Meer informatie en inschrijven

 • 7 november 2017: Rhythm of Life, Jitske Kramer en Typhoon

  Na het grote succes van het eerste seminar in april, gaan Jitske en Typhoon nogmaals samen de planken op. Meld je snel aan voor dit bruisende event! Meer informatie en inschrijven.

 • 14 November 2017: Noloc Loopbaancongres

  Verschillende sprekers zullen je inspireren rondom het centrale thema ‘Verbinding!’ Jitske Kramer is een van de keynote sprekers. Meer informatie en inschrijven.

 • 28 November 2017 college Verandermanagement voor Focus Conferences

  Danielle Braun geeft op 28 november een college in de collegereeks Verandermanagement voor Focus Conferences, meer informatie over dit college vindt u hier.

 • 1 December 2017: Jaarcongres Verandermanagement

  Alweer de zevende editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Met in ieder geval Ben Tiggelaar, Hans Vermaak en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 1 December 2017: Mediationcongres 2017

  Danielle Braun is één van de sprekers op het Mediationcongres 2017, meer informatie over dit congres vindt u hier.

 • 12 December 2017: Event Corporate Culture

  Omdat vorig jaar zo'n geweldig succes was, doen we het dit jaar weer! Een inspirerende reis door de Corporate Tribe. Met in ieder geval Danielle Braun en Jitske Kramer. Meer informatie en inschrijven.

 • 6-12 Mei 2018: Deep Democracy Griekenland

  Voor de vijfde keer organiseren we een intensieve Deep Democracy week in Griekenland (level 2 en 3). Met Jitske Kramer en Frank Weijers. Meer informatie en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016! 

Managementboek van het jaar 

 
 

Nieuwste Blog